Voor circulaire verlichting hebben we elkaar nodig

Voor circulaire verlichting hebben we elkaar nodig

De derde masterclass van de Light Challenge stond in het teken van circulariteit. In Kinepolis in Almere kregen de aanwezige studenten wederom een vracht aan inspiratie voorgeschoteld.

Wethouder Hilde van Garderen had een thuiswedstrijd in de Almeerse bioscoop. Ze heette de studenten en andere belangstellenden welkom en vertelde wat haar werk in de nieuwste stad van Nederland zo bijzonder maakt. “Alles is hier nieuw. We zijn een jonge stad zonder tradities en geschiedenis, die maken we elke dag zelf.” Het thema van de dag speelt erg in Almere. “De uitdaging waar we voor staan is hoe we onze steden gaan vormgeven. Hoe zorgen we dat iedereen in de stad te eten heeft? Volgend jaar laten we op de Floriade zien hoe we dat in Almere doen. En daarom is de Light Challenge ook zo belangrijk.”

Niet zomaar een leuke schoolopdracht

Dagvoorzitter Maurits Groen, duurzaam ondernemer, nam zijn publiek verder het programma in. Ook hij roemde de Light Challenge. “Onderwijs, ondernemers en overheid werken hier goed samen, dat zie je niet veel. Over 99 maanden moeten we de Sustainable Development Goals gehaald hebben. We zullen een omslag moeten maken, de gevolgen van de opwarming van de aarde zullen anders catastrofaal zijn. We hebben afgelopen zomer kunnen zien wat 1 graad opwarming betekent. Overstromingen, mislukte oogsten, extreme warmte. Laat staan als de aarde nog verder opwarmt.” Hij deed een appel op de studenten. “Jullie kunnen een echte bijdrage leveren. De Light Challenge is niet zomaar een leuke schoolopdracht. En het goede nieuws is: alles wat er nodig is om de oplossingen die jullie bedenken te maken, is er, off the shelf.”

Debat: samenwerken cruciaal

Met die boodschap in de oren geknoopt keken de studenten naar het eerste inhoudelijke programma-onderdeel, het tweede Light Challenge Debat. Onder leiding van Groen gingen het over de circulaire economie. Tafelgasten waren Ruben van Bochove (Van Bochove Openbare Verlichting), Mieke Slingerland (Modernista), Robbert Dijkema (Montad) en Frank Boertje (Van Gelder). Alle vier zagen ze een belangrijke rol weggelegd voor de overheid als het gaat om het uitvragen van circulaire verlichtingsoplossingen. “Nieuwe ontwikkelingen kosten geld, dus er moet meer budget komen. Want momenteel hebben we nog niet genoeg volume”, aldus Van Bochove. Mieke Slingerland wil de bal niet alleen bij overheden leggen. “Ik ben altijd op zoek naar een kritische opdrachtgever. Daar waar ik moeilijke vragen krijg, ben ik op de goede plek. En de budgetten zijn daar meestal ook op orde.” Robbert Dijkema vond dat er bij veel opdrachtgevers nog wel wat koudwatervrees is. “Sommige gemeenten durven niet circulair uit te vragen omdat ze bang zijn om erop afgerekend te worden.” Frank Boertje benadrukte het belang van samenwerking. “De drie o’s zijn hier aanwezig, die moeten nauwer samenwerken. Want als je een circulair product installeert met een oude hoogwerker die op diesel rijdt, hoe ver ben je dan eigenlijk?”

Na het debat was het tijd voor de inspirerende film van Ruud Koornstra en zijn dochter: Het paradijs op aarde begint in Nederland. In de film is te zien dat heel veel oplossingen voor het verminderen van CO2-uitstoot al lang voorhanden zijn. Sterker nog, heel veel van die oplossingen worden in Nederland bedacht, vaak in schuurtjes. Het is alleen nog maar een kwestie van doen. De hele film kijken kan hier.

Leren van de meesters

De masterclasses van de middag werden verzorgd door Jaap Meindersma, Ermi van Oers en Willem Hartman. Meindersma liet zien welke invloed beheerders hebben op een circulaire stad. Ermi van Oers inspireerde op geheel andere wijze, ze liet de kracht van planten zien, iets wat de studenten goed kunnen gebruiken bij het bedenken van hun concepten. Tot slot liet Willem Hartman van Vialis zien hoe sensoren onderdeel zijn van de stad van de toekomst.

De volgende masterclass van de Light Challenge staat gepland op 9 november en staat in het teken van techniek, ontwerp en design. De masterclass vindt plaats in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven