Iris Dijkstra

Iris Dijkstra

Organisatie:
Atelier LEK

Ontwerpen aan de TU in Delft, (specialisatie ‘Design for Sustainability’) gespecialiseerd op het vakgebied van licht: licht voor de openbare ruimte en voor het interieur en exterieur van gebouwen. In 2004 heeft ze ‘Atelier Licht-Energie-Kleur’(LEK) opgericht: een lichtontwerpbureau dat, onafhankelijk van de markt, focust op de kwaliteit van de lichtbeleving in de openbare ruimte, voor het exterieur en voor het interieur van gebouwen. Met haar team van ontwerpers en architecten werk ze aan een variatie van opgaves: masterplannen stedelijke ruimtes (Amsterdam Sloterplas, Tilburg, Arnhem Binnenstad), illuminatie van gebouwen en kunst (Janskerk in Utrecht, lichtkunst Witte de Withstraat, Rotterdam) en interieurverlichting. (Hoofdkantoor Randstad, Theater LantarenVenster, Bibliotheek Rotterdam). Ook huisstijlontwerp en
productontwerp behoren tot de vaardigheden van het Atelier. (Armatuur snelfietsroute RijnWaalpad, en award winning Central Plaza in Rotterdam. Iris’ haar kracht is de analyse van complexe opgaven en deze vertalen naar heldere en eenvoudige lichtconcepten. Haar ambitie is om deze concepten ook duurzaam en van hoge kwaliteit te realiseren. Haar betrokkenheid en samenwerking is door vele opdrachtgevers gewaardeerd en geprezen; een project is pas gereed wanneer het laatste armatuur en detail bij oplevering klopt.

Iris Dijkstra is bij bijna alle edities van de Light Challenge betrokken geweest en ondersteunt het initiatief van harte. "Het is een geweldige manier om studenten in contact te brengen met gemeenten en bedrijven om het mooie vakgebied van lichtontwerpen te ondekken. Voor alle betrokkenen is het inspirerend, leerzaam en vooral erg leuk! Mijn intrinsieke motivatie als ontwerper is om een zinvolle bijdrage te leveren aan onze leefomgeving. Hiertoe focussen wij ons als bureau op totaalconcepten waarbij duurzaamheid, kwaliteit van de beleving en natuur-inclusiviteit samen tot een realiseerbaar en beheerplan plan leiden. We leren steeds meer over wat onze lichtplannen voor effect hebben op ons eigen bioritme en dat van de natuur om ons heen en door projecten die we hebben gedaan met Nynke Rixt Jukema, Pepijn Lijklema en Studio Monnik (Stadsastronauten) hebben we ook een eigen strategie ontwikkeld voor het maken van natuurinclusieve lichtplannen. Glowing nature is naar ons idee een logische verkenning die moet leiden tot meer en betere gereedschappen om lichtplannen in algemene zin betere aan te laten sluiten bij een gezonde leefomgeving.

Mijn boodschap voor de studenten: Grijp deze kans en dit project om je onder te dompelen in alle informatie en maak er een mooi project van, maar geniet vooral van alle nieuwe contacten en vriendschappen, deze zijn waardevol voor de rest van je (professionele) leven."

« Naar het overzicht

Terug naar boven