Lichtinnovaties testen voor de Light Challenge

Lichtinnovaties testen voor de Light Challenge

Negen studententeams die deelnemen aan de Light Challenge testten hun duurzame lichtinnovaties en verzamelden veel waardevolle feedback bij het Leeuwarder publiek van lichtkunstfestival LUNA. De komende weken verbeteren de studenten hun prototypes aan de hand van de opgehaalde feedback. Vanaf 14 april zijn alle lichtinstallaties te zien op de Floriade Expo 2022 in Almere.

Met welke lichtinstallatie voel jij je ’s nachts veiliger? Welke vind je het mooist? Welke installatie zou jij het liefst in je eigen buurt zien? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vragen die de negen studententeams aan het Leeuwarder publiek voorlegden afgelopen weekend.

Een van de thema’s van de Light Challenge dit jaar is veiligheid. Veel van de teams passen dit toe in hun ontwerp. Zo willen de studententeams van de Hogeschool van Rotterdam en de Haagse Hogeschool wandelaars en fietsers een veiliger gevoel geven in een park door lantaarnpalen te vervangen door lampen laag bij de grond, zodat je beter kunt zien hoe je omgeving eruit ziet. Ook werd er een lichtpoort getest door de studenten van het Friesland College. De poort is van binnen bekleed met mos en groene LED verlichting die werkt op zonne-energie. Door een bewegingssensor wordt energieverbruik beperkt.

Team Hogeschool van Amsterdam ontwikkelt nieuwe verlichting voor het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord. Daar is momenteel weinig verlichting en de bewoners geven aan zich onveilig te voelen. De studenten maken daarom een dynamische en interactieve lichtinnovatie, die werkt met sensoren. Hoe dichterbij je komt, hoe feller het licht brandt. Ook de kleuren veranderen. Het Leeuwarder publiek reageert wisselend, aldus Paige, een van de ontwerpers: ‘Sommige mensen vinden het interactieve aspect geweldig, anderen zijn niet heel erg onder de indruk en blijven staan om te kijken of er nog meer gebeurt.’

Bron: Innofest

Foto: Calluna Denkers 

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven