Team Noordoostpolder winnaar Light Challenge 2021

Team Noordoostpolder winnaar Light Challenge 2021

Teams Amsterdam en Almere bezetten tweede en derde plaats.

Team Noordoostpolder was het eerste team dat tijdens de finaledag op de Floriade in Almere zijn concept mocht pitchen. De toon was meteen gezet. Door een strakke presentatie en een sterk concept wisten de andere deelnemers dat ze aan de bak mochten.

Het concept van Team Noordoostpolder, the Lighthouse, is een bioreactor met lichtgevende cyano-bacteriën. "Straatmeubilair kan 's nachts algen kweken door de dag/nacht-cyclus om te draaien. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van 'rest'-licht en er wordt gezorgd voor verlichting om te kunnen zien. Het licht activeert ook de fotosynthese, die algen vervolgens kunnen gebruiken. Verschillende kleuren licht hebben andere effecten op dieren. Door het zo aan te passen, kunnen algen worden gekweekt in een stedelijke omgeving, rekening houdend met het hele ecosysteem", aldus het winnende team.

Het concept voldeed daarmee volgens de jury het beste aan de criteria van de wedstrijd, dat deze editie Glowing Nature als thema had. Bovendien heeft het project volgens juryvoorzitter Rudi Slager potentie om verder te groeien.

De finale van de Light Challenge was het sluitstuk van een langdurig traject, dat een jaar eerder van start ging. Het programma bestond onder meer uit een aantal masterclasses van grote namen. Zo deelden architect Winy Maas en kunstenaar Daan Roosegaarden hun visie met de studenten. De coronamaatregelen maakten het de teams niet makkelijk. Bij elkaar komen kon niet altijd en wanneer dat wel kon, moesten ook veel andere zaken worden ingehaald. Het gevolg was dat niet alle teams hun concept volledig hebben kunnen uitwerken, maar gezien de omstandigheden zag de jury dat door de vingers. 

Alle teams gaven een presentatie van hun idee aan de aanwezigen, maar belangrijker was misschien nog wel dat ze hun prototype konden neerzetten op kavel 123 van de Floriade. De komende maanden zijn de prototypes daar nog te bewonderen. Het thema van de Light Challenge, Glowing Nature, past goed bij het thema van de Floriade, Growing Green Cities. Iets wat Floriade-directeur Hans Bakker wel kon bekoren. In een korte toespraak trapte hij het avondprogramma van de finale af. Ook wethouder Hedwich Rinkes van gemeente Heerenveen, samen met gemeente Almere de organisator van de ontwerpwedstrijd, beklom het podium. Ze was zichtbaar onder de indruk van de concepten van de studenten. Ook deed ze een oproep aan andere gemeenten en bedrijven in Nederland. Het was namelijk de laatste keer dat gemeente Heerenveen de organisatie voor haar rekening nam. Rinkes hoopt dan ook van harte dat een andere gemeente de handschoen oppakt, al dan niet in samenwerking met het onderwijs en het bedrijfsleven. 

Juryvoorzitter Slager was vervolgens aan de beurt om de winnaars bekend te maken. Hij gaf aan enorm genoten te hebben van de presentaties van de teams en vond dat de deelnemers in driekwart jaar enorm veel geleerd hadden. Speciale aandacht vroeg hij voor Innofest, de organisatie die de studenten begeleidde bij het ontwikkelen van hun concepten. Noordoostpolder was de grote winnaar van de avond, maar, zoals Slager ook opmerkte: eigenlijk zijn jullie allemaal winnaars.

Of iedereen dat ook zo voelde is natuurlijk de vraag. Feit is wel dat de Light Challenge met deze vijfde editie wederom groei heeft getoond. Organisatoren Jan Bakker, Geurt Dijkstra en Sjaak Roosenboom wisten ondanks alle uitdagingen een geweldig programma op te zetten. Aan hun opvolgers om dit voort te zetten.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven