Light Challenge 2021 stijlvol van start

Light Challenge 2021 stijlvol van start

In het Posthuis Theater in Heerenveen verzamelden studenten, juryleden, ambassadeurs en partners van de vijfde editie van de Light Challenge zich voor de kick-off van het evenement. Het gevarieerde programma van de middag was een voorbode voor wat alle betrokkenen nog staat te wachten.

De Light Challenge is in de loop der tijd uitgegroeid van eenvoudige ontwerpwedstrijd uitgegroeid tot een evenement van formaat. Onderwijsinstellingen, marktpartijen en overheden verbinden zich maar al te graag aan de wedstrijd, die studenten uitdaagt een concept te bedenken dat licht, kunst, natuur en duurzaamheid in zich verenigt. De winnaar wordt niet afgescheept met een simpele trofee. Meermaals hebben de concepten een weg gevonden naar de openbare ruimte, bijvoorbeeld in Almere en in Nijmegen.

De Light Challenge vraagt kortom veel van deelnemende studenten, maar biedt tegelijkertijd een schat aan kennis en inspiratie. De kick-off was daar geen uitzondering op. De initiatiefnemende gemeenten vaardigden hun wethouders af. Hedwich Rinkes van gemeente Heerenveen was trots om namens ‘Founding Father Heerenveen’ de aftrap te mogen doen en stipte het belang van de wedstrijd nog maar eens aan: “Gemeenten steken vaak traditioneel in. Ik ben dan ook blij dat hier zo veel innovators en uitvinders zin. Het is aan ons om de nieuwe concepten door te voeren en ik beloof dat ik alles zal doen wat in mijn vermogen ligt om ze verder te brengen.” Collega Hilde van Garderen van gemeente Almere (voor het eerst wordt de Light Challenge door twee gemeenten georganiseerd) voegde daaraan toe: “Jullie zijn de toekomst. Daarom willen we niet alleen over jullie, maar mét jullie die toekomst vormgeven.”

Sjaak Roosenboom, Geurt Dijkstra en Jan Bakker, de stuwende krachten achter de Light Challenge, namen het officiële gedeelte voor hun rekening door uit te leggen wie de deelnemers zijn, wat ze te wachten staat en aan welke opdracht ze moeten voldoen. Ook de jury, die uiteindelijk de concepten gaat beoordelen, werd voorgesteld door dagvoorzitter Joris Putman.

Onder leiding van energiecommissaris Ruud Koornstra gingen de wethouders, Vrigil Warnars (Lightwell), Chris Beumer (Nedal) en Erwin Duits (Heijmans) met elkaar in gesprek over klimaat, een van de onderliggende thema’s van de Light Challenge. Koornstra prikkelde zijn tafelgasten op kenmerkende wijze om toch vooral vaart te maken met de klimaatdoelen voor 2030 en 2050. Hij sloot af met een oproep aan de studenten. “Echte vernieuwing komt vaak niet uit de sector. De huidige beleidsmakers doen het met informatie uit het verleden, niet uit de toekomst. Durf groot te dromen, het wordt ons afgeleerd.”

Een nieuw aspect van de Light Challenge is het feit dat de concepten van de studenten worden getest. En niet op het minste podium: het Amsterdam Light Festival is het podium waar de ontwerpen hun vuurdoop krijgen. Innofest begeleidt de deelnemende teams hierbij. Met de feedback uit Amsterdam kunnen de studenten hun ontwerpen verder finetunen. Zodat ze bij de finale van de Light Challenge een volwaardig concept kunnen neerzetten.

Die finale vindt plaats op de eerste dag van de Floriade, de tuinbouwtentoonstelling die om de tien jaar plaatsvindt. Almere is plaats van handeling. De thema’s van de Floriade en van de Light Challenge grijpen ineen, vandaar dat de expo het ideale podium is voor de studenten om hun ontwerpen te tonen.

Nadat organisatie, partners en andere samenwerkende organisaties het podium van het Posthuis Theater hadden benut, was het eindelijk tijd voor de inhoud. Gedurende de Light Challenge krijgen de studenten regelmatig masterclasses voorgeschoteld van toonaangevende personen uit het vak. Kunstenaar, ondernemer, uitvinder en ontwerper Daan Roosegaarde mocht het spits afbijten. In zijn presentatie passeerde een aantal van zijn bekendste ontwerpen de revue. En passant gaf hij zijn publiek mee vooral buiten de kaders te denken. De voordracht van Roosegaarde was een mooie voorbode van wat de studenten nog voorgeschoteld krijgen. Aan inspiratie voor bijzondere ontwerpen is in elk geval geen gebrek.

Op de hoogte blijven van de voortgang van de Light Challenge? Neem dan regelmatig een kijkje op www.lightchallenge.eu

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven