Nieuw licht in Almere-Haven, waarom duurde het zo lang?

Nieuw licht in Almere-Haven, waarom duurde het zo lang?

Havenhart2.0, een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven te versnellen en te versterken, schreef een mooi artikel over de verlichting in de wijk. De lichtringen die er geplaatst zijn, waren het winnende concept van de Light Challenge in 2015. Waarom duurde het zo lang om de ringen te realiseren?

Je hebt ze vast gezien, de lichtringen aan de Markt. Wist je dat dit misschien wel de meest innovatieve straatverlichting is in Nederland? Je had het licht vast al eerder verwacht, maar pionieren gaat niet vanzelf. Een kijkje achter de schermen; vanaf ontwerp, via het maakproces naar het uiteindelijke plaatsen. Een reis waarin alles opnieuw moest worden uitgevonden.

Het begon met een prijsvraag

Eerst even terug naar 2015. Dit was het jaar van de Light Challenge-prijsvraag. Deze prijsvraag daagt, sinds 2011, nieuwe generaties uit om samen met bedrijfsleven en overheid, tot innovatieve concepten te komen voor verlichting.

In 2015 stuurden de studenten Ruben Boelhouwers, Nathalie Houben, Marissa da Thesta, Jacobs de Bok en Dustin Vos van het Windesheimcollege, een lichtontwerp voor Haven in en, je raadt het al: ze wonnen!

Hun plan om lichtcirkels op verschillende hoogtelagen te plaatsen die van kleur kunnen veranderen, beantwoordde aan de wens van de stakeholders. Zij wilden een lichtplan dat een veiliger gevoel creëert maar ook meer bezoekers naar het plein trekt én dat het plein naast de doorsteekfunctie ook andere functies krijgt. De lichtvisie van de studenten bracht kortom precies de juiste sfeer in Haven.

En toen begon het echt

Eerst werd een prototype gemaakt en getest in Haven. Dat ging goed en mensen die het zagen, vonden het sfeervol, de kleureffecten prachtig en sommige noemden het zelfs kunst. Toen kwam de uitdaging om de hele installatie dan ook echt te gaan maken. Daarbij werd het team studenten begeleidt door Sjaak Roosenboom, de gemeentelijk opdrachtgever. Samen met een heel team, de leverancier (Industrielicht), de bedrijfscoach (C-Lightwise), technici en begeleiding van de uitvoering in het gebied door de gemeente, begonnen zij aan het echte avontuur.

Sjaak: “Het was een enorme uitdaging om alles uit te voeren. Maar dat niet alleen, het plan moest ook worden ingevoegd in de visie voor de markt in het algemeen, terwijl dit normaal andersom gaat, je maakt eerst een visie voor het geheel en dan een lichtplan. Nu kreeg de stedenbouwkundige dit plan met de opdracht, ‘pas het maar in je ontwerp’. Het was nogal een gepuzzel maar uiteindelijk is dat gelukt, bij alle plannen wordt nu het lichtplan meegenomen als constante in de verlichting van Haven.”

Lees hier het volledige artikel

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven